Iron Maiden House by CplusC Architectural Workshop

The distinctive cladding of the Iron Maiden House is a nod to the iconic Australian vernacular material, while the form is a modern re-interpretation of the gable houses typical of the area. Conceptually, the privacy and beauty of a natural gorge, in which water cuts through rock to form secluded spaces, was replicated with overscale walls to generate the final form. The simple shape was extruded lengthways along the site and sliced down the middle with a pond to form a central axis. Slender, cathedral-like spaces were formed around this central thoroughfare with ponds running parallel to walkways to link the spaces. Solar access underpins the planning and orientation, while the flowering of creeping plants along the external skin provides seasonal nuance.

Visit arch2o.com

Related Books

Materialized by

Samah Aly

38
Related Objects